A gondtalan szülők

Ismeritek a Ravensburger Tiptoi könyveit? Kaphatóak már Magyarországon?

Egy tollat kell megvásárolni hozzájuk, amelyet a gyerek egyedül használhat, és ha a tollal rábök egy helyre a lapon, akkor a toll felolvassa a képhez tartozó szöveget. 

Németül egész sorozat létezik már ezekből a könyvekből 3-4 éves kortól egészen 10 éves korig, mindenféle témában és változatban. 

A kislányomnál már lecsengett nálunk a tiptoi-s korszak, a 4 éves kisfiam viszont az elmúlt hónapokban kezdett érdeklődni iránta és így az első könyv újra előkerült. 

Valójában nem a könyvet szeretném én itt Nektek most bemutatni, hanem a családot, amelyről a könyv szól. Mert ha meghallgatjátok a videót, talán érezhető belőle – még akkor is, ha nem tudtok németül -, hogy milyen könnyed, laza, játékos hangulat uralkodik ebben az otthonban. A szülők nyugodtak, nem gondterheltek, nem rohannak, nincsenek stresszhelyzetben, dudorászva, viccelődve látják el hétköznapi feladataikat.

Arra gondolok, miközben mosogatok, és hallgatom a kisfiam által épp kiválasztott dalocskákat, hogy ilyen környezetre, felnőttekre, családra, otthonra lenne szüksége minden gyereknek (majdnem) mindig. Mert persze, kisebb-nagyobb problémák mindig történnek, akadnak az életben, és teljesen természetes, hogy néha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy elterveztük őket, néha késésben vagyunk, néha betegek vagyunk, stb. stb. 

De úgy általában… túlnyomórészt, ilyen kiegyensúlyozott, gondtalan, nyugodt, elérhető szülőket érdemelne meg minden gyerek. Álljunk meg egy percre, és gondoljuk át: nálunk melyik hangulat van túlnyomó többségben? Ez a laza, vidám, játékos? Vagy egy fajta rohanós, sokszor veszekedős, feszültségekkel teli? 

Nem a mi hibánk, ha az utóbbi! Sajnos abban az esetben valószínűleg túl kevés a fizikai és lelki erőforrásunk, a lehetőségünk, az érzelmi támogatásunk! Ennek oka pedig nagy százalékban Földünk társadalmi-gazdasági rendszere, a jelenlegi életmód, amelyet kénytelenek vagyunk élni. 

Lehet másképp! A Kapcsolódó Nevelés 5 nagyon egyszerű és egyáltalán nem időigényes eszközzel tud hatalmas mértékben segíteni azon, hogy letehessünk a terheinkből egy kicsit. Hogy fellélegezhessünk egy nap, akár csak 5 percre. Hogy képesek legyünk teljes figyelmünkkel és szeretetünkkel a gyermekünk felé fordulni 3 percre. Hogy együtt nevessünk velük 1 percen át. Ezekből a pillanatokból tud táplálkozni és erőt meríteni a gyermekünk és mi is, hogy a nap többi 23 órájában képesek legyünk könnyedebben venni az akadályokat.