Zsiráf, és irány az ágy!

Akik olvasnak felnőtt kortárs irodalmat, azok számára minden bizonnyal ismert David Grossman izraeli író neve. (Nekem sajnos nincs időm ilyesmire, én eddigi életem során csak kötelezőket, építész- és gyereknevelési szakkönyveket, szakácskönyveket és persze mesekönyveket olvastam, de majd nyugdíjas koromban pótolom 🙂).

Felesége gyermekpszichológus. 3 gyermekük született: Yonatan, Ruthi és Uri. Legkisebb fiúk, Uri, az izraeli védelmi erők tankparancsnokaként a 2006-os libanoni háború utolsó napján, 20 évesen meghalt, miután apja két nappal korábban tett egy háború ellenes politikai kijelentést. Innen indulunk. 

(Mély levegő. Mantra: minden ember jónak születik erre a világra. Ha valaki valami rosszat tesz, az azért történik, mert nem kapott elég támogatást érzelmei feldolgozásához, amikor őt érte valamilyen trauma.)

Arról az Uriról beszélünk, aki Grossman “Zsiráf, és irány az ágy!” című gyerekkönyvének 7. meséjében alig két éves, éppen beszélni kezd, de különleges nyelvét még senki sem érti, csak a bátyja, Jonathan, ezért a felnőttek mindenben a nagyfiú segítségét kell kérjék, hogy megértsék a kicsit, különösen akkor, amikor a kicsi elrejti a nagyapjuk autó kulcsait és így nem tud hazamenni a családlátogatás után. 

Ez az egy mese talán kicsit ki is lóg a többi közül, ugyanis azonkívül, hogy a nagyobb testvér szerepét erősíti, nem szól más problémák megoldásáról (természetesen a kulcson kívül :D) 

Nem úgy a többi! Igazi kapcsolódós, “félelem-feldolgozós” mesekavalkád van ebben a könyvben, kérem szépen, amely tanubizonysága annak, hogy mennyire mélyen ismeri ez az apuka a gyermeki lelket, képzeletet, az érzéseket, melyek gyermekkorban oly hatalmasak tudnak néha lenni (pl a félelem a leghétköznapibb dolgoktól). Mindemellett hihetetlenül játékos, bohókás is egyben, a történetei alapján, amolyan igazi Larry Cohen típusnak képzelem 🙂. (Hogy mindez az ő érdeme-e vajon, vagy gyermekpszichológus feleségéjé is részben vagy egészben, azt sajnos nem tudom.) (Ha pedig valaki nem ismerné, Larry Cohen nevéhez fűződnek az olyan könyvek, mint: Hancúrozni jó!, Játékos nevelés, Legyőzzük a félelmet!).

A címadó mese például arról szól, hogyan szokta apukája esténként Ruthit lefektetni: fürdés után letakarja egy hatalmas kék törölközővel, majd beviszi az ágyra, azzal a felkiáltással, hogy megérkezett egy csomag egyenesen Japánból, benne egy japán zsiráffal, mely teljesen furcsa hangokat ad ki magából. Ezért aztán az apukának meg kell vizsgálnia, hogy vajon valóban egy japán zsiráfról van szó. A “zsiráfnak” sorban ki kell dugnia a testrészeit a törölköző alól, hogy az apukája megvizsgálhassa őket, a kislány pedig hatalmasakat kuncog, egészen addig, míg az utolsó testrészéről, a szeméről is le nem hullik a lepel, és kiderül, hogy Ruthinak ismét sikerült átvernie az apukáját: a csomagban ugyanis nem egy zsiráf volt, hanem egy vidám kislány. Egy ilyen játékos este után pedig Ruthi pikk-pakk elalszik az ágyában, miután apukája elbúcsúzott tőle. 

A sózsákos mese pedig – amikor az apuka megpróbálja a lakásban mindenkinek eladni a sózsákot, utoljára kerül sorra a szőnyeg, amelyen egy hatalmas, Jonathan számára félelmetes elefánt van -, tökéletes példája annak, hogyan kell egy kisgyermeknek segíteni a félelmei leküzdésében: együtt kell vele lenni azon a kicsi mezsgyén, amikor már nagyon közel vagyunk a félelem tárgyához, de még biztonságban, és itt tud a kicsi az érzésein dolgozni. A végén játékosan persze nem az elefántnak adta el az apuka a kis sózsákot, hanem az anyukának…

A legtöbb mesében a főszereplő kisgyerek mellett az igazi, valódi főszereplő az apuka. Mesében álcázva mutatja meg nekünk, szülőknek, hogyan is tudunk gyermekeink egy-egy problémáján játékosan segíteni. A kiadó ajánlója által találóan megfogalmazva: “nem tanít, hanem mutat és megmozgat.” Teszi mindezt úgy, hogy azért a gyerekek is élvezik, és kuncognak rajta. 

David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy! Illusztrálta: Henrike Wilson.

Pagony kiadó, 2019. 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/David_Grossman_(%C3%ADr%C3%B3)

https://www.pagony.hu/blog?search=Zsir%C3%A1f%2C+%C3%A9s+ir%C3%A1ny+az+%C3%A1gy%21