Maszat bunkit épít

A kiselefántos mesével ellentétben Berg Judit és Agócs Írisz Maszat sorozatát nagyon nem kell bemutatni senkinek. Így rá is térek azonnal a lényegre.

Mitől kapcsolódós a “Maszat bunkit épít” című mese, amikor abban főleg rosszkedvről, veszekedésről, civakodásról esik szó?!

Nos, Maszathoz vendégségbe érkezik két jó barátja: Sári és Misi. Csakhogy nem tudnak megegyezni abban, hogy mit is játszanak együtt, egyiküknek sincs kedve a másikkal játszani. A Kapcsolódó Nevelésben már kicsit jártas anyukák vagy az oktatók erre a helyzetre azonnal rávágnák: elvesztették a kapcsolódás érzését! 

Mit jelent ez? A kapcsolódás biztonságot adó érzése a gyerekek alapvető szükséglete. Amikor ez ki van elégítve, szépen eljátszanak magukban vagy akár együtt, meg tudnak egyezni abban, hogy mit játszanak, képesek megosztani a játékaikat. Sokszor dudorásznak, zümmögnek is ilyenkor, mint a dolgozó kis méhecskék. Amikor azonban valamilyen okból felgyülemlenek bennük a rossz érzések, vagy már nem érzik a biztonságot adó kapcsolódás érzését, akkor hirtelen semmi sem lesz jó. Nyafogni kezdenek, nem tudnak egymással szépen játszani és tipikusan összevesznek a játékokon. Vagy bármi máson.

Pont ez történt Maszatéknál is. Mivel azonban még egyiküknél sem volt vészhelyzet szintig lemerülve a tank, elkezdtek külön-külön szépen játszani. A Kapcsolódó Nevelésben már kicsit jártas anyukák vagy az oktatók azonban pontosan tudják, hogy az ilyen helyzetek nem fognak megoldódni maguktól. Nem sokkal később meg is történt a baj: Misi a kisautóival (szándékosan?!) lerombolta a Maszat által gondosan megépített bunkit, amelyben Sárival és a babákkal olyan jól elvoltak. Maszat természetesen nagyon mérges lett és kiabálni kezdett. És itt lépett be egy zseniális húzással a történetbe Hóchóc, Maszat kis bohóca, aki egyébként a mesében sokszor az anya, apa vagy a felnőtt szerepét tölti be. Ahelyett, hogy békíteni próbálta volna őket, vagy bocsánatkérésre kényszerítette volna Misit, kitalált egy közös ellenséget, aki ellen mindhárman összefoghatnak. Ráadásul a bunkiból lett sárkány legyőzése közben fizikailag is kiadhatták magukból a felgyülemlett feszültséget, ami még inkább segített nekik abban, hogy után újra kapcsolódni tudjanak egymáshoz.

A Kapcsolódó Nevelés gyakran használt eszköze a játékosság. Tipikusan például testvérkonfliktusok esetén segíthet, ha a szülő belép a játékba és azt úgy alakítja, hogy a gyerekeknek össze kelljen fogniuk ellene. Így azonnal átrendeződnek az energiák és az ellenségekből hirtelen csapatjátékosok lesznek.

Kapcsolódási szint: 5/5

Ajánlott korosztály: 2-3